Dexa scanning

En Dexa kropsscanning foregår i en særlig scanner, som via svage røntgenstråler måler din kropskomposition herunder bl.a. fedtprocent og muskelmasse. En Dexa scanning anses som den mest præcise og pålidelige metode til måling af
kropssammensætning. Det underbygges af følgende kilder: Ponti et al. (2019), McLester et al. (2018) og Marra et al. (2019).

Hvad er Dexa scanning?

Dexa står for Dual Energy X-ray Absorptiometry. En Dexa scanning er enkel undersøgelse, som via svage røntgenstråler med forskellige energiniveauer giver et præcist billede af, hvordan din krop er sammensat. De forskellige energiniveauer gør målingen meget nøjagtig.

Det giver f.eks. mulighed for at få præcise målinger af fedt-, muskel- og knogleprocent, som kan være vigtige i forhold til et vægttabsforløb eller i forbindelse med en sundhedsundersøgelse.

Forberedelse til Dexa scanning

Her følger informationer om, hvordan du forbereder dig til din Dexa Scanning.

En Dexa scanning udsætter dig for en beskeden røntgenstråling (som en flyvetur fra Århus og København) og er uden ubehag. Du skal ligge helt roligt under scanningen, som tager 3-5 min.

Kropsscanningen kræver ingen specielle forberedelser fra din side. Du bør dog tage tøj på med mindst muligt metal. Tag gerne smykker af hjemmefra.

Du kan tage din medicin, som du plejer, op til scanningen.  Det eneste, du ikke bør tage indtage før din scanning, er calciumtilskud. Undgå alle calciumtilskud mindst 24 timer før din scanning.

Vi anbefaler, at du går på toilettet og tømmer blæren inden scanningen.

Bemærk, at der er særlige forholdsregler, hvis du er/kan være gravid eller ammer. Er det er tilfældet, skal du kontakte os inden scanningen.

Det siger vores andre klienter

"Hvor er det ærgerligt, at jeg ikke startede med en scanning inden jeg begyndte mit vægttab, det ville ha givet mig muligheden for et startpunkt"

- Lene Nielsen

“Det har været en fed oplevelse og vi har besluttet, at nu skal min mand også scannes”

- Lene Nielsen

Havde en vildt god oplevelse til scanningen i går. Det absolut sødeste personale og en utrolig behagelig oplevelse.

- Cirkeline Ask

Det er interessant at se den person, der gemmer sig inden under fedtet

- Andrew

"Det har flyttet noget i min selvopfattelse at se det her. Det er så evident, som det kan blive."

- Andrew

Nogle af tallene er fede og nogen af dem er en våd klud i hovedet

- Andrew

Mere information on Dexa scanning

En Dexa scanner er opbygget, så den nederste del sender røntgenstråler i forskellige energiniveauer op gennem lejet, hvor patienten ligger. Strålerne bliver registreret af to detektorer, som kører hen over lejet og registrerer, hvor meget røntgenstråling, der trænger igennem patienten.

Når røntgenstrålerne passerer gennem patienten, bliver de dæmpet af blødt væv og knoglevæv. Det betyder, at jo større muskler og knoglemasse patienten har, desto mindre røntgenstråling trænger igennem.

I forbindelse med scanningen bliver kroppen inddelt i en række områder (torso, ben, arme m.v.) og hver kropsdel bliver analyseret separat. Dermed kan patienten også få oplyst, hvor på kroppen fedt og muskler sidder. Kropsanalysen viser også fedtmængden omkring de indre organer. Denne type fedt er ofte associeret med flere livsstilssygdomme og diabetes 2.