Strålerisiko ved DEXA-scanning

DEXA-scanning er kendt som en af de røntgenbaserede scanningsmetoder med allermindst stråledosis. Stråledosis er et mål for den mængde energi, som kroppen absorberer ved en undersøgelse. Dosis måles i Sievert (Sv), som er en stor enhed. Derfor angives stråledosen ved røntgenundersøgelserne normalt i millisievert (mSv). 1 Sv = 1.000 mSv. En DEXA-scanning giver en gennemsnitlig stråledosis på 0,001 mSv afhængig af scanningsprotokol og scanner-type. Dosis fra en DEXA-scanning på 0,001 mSv svarer til en tur gennem en kropsscanner i lufthavnen eller til en tiendedel (1/10) af stråledosis ved røntgenundersøgelse af en tand hos tandlægen(0,010 mSv).

 

Risiko for kræft ved DEXA-scanning

En dosis fra en DEXA-scannning på 0,001 mSv er under den beregnede risikodosis, og risikoen for kræft må derfor sættes til 0. Du kan læse mere om risikoen ved stråling i Sundhedsstyrelsens skrivelse “Strålingsguiden. Ioniserende stråling” ved at klikke på guiden nedenfor:

Strålingsguiden. Ioniserende stråling

Har du yderligere spørgsmål omkring stråling kan du rette henvendelse til Sundhedsstyrelsen på Axel Heides Gade 1 2300 København S – http://www.sst.dk.