Ofte stillede spørgsmål
Rutevejledning - Find vej til klinikken
- Bus 5C (Retning mod Københavns Lufthavn eller Sundbyvester Plads) kører fra Nørreport og Rådhuspladsen direkte til klinikken og stopper ude foran (Stoppested: Smyrnavej)
- Bus 5C kører cirka hver 5 min hele døgnet, både i hverdag og weekend
- Nærmeste metrostation er Amagerbro og Amager Strand. Fra begge stationer tager det cirka 15-20 min at gå til klinikken.
- Fra Amagerbro kan du desuden tage bus 5C (Retning mod Københavns Lufthavn eller Sundbyvester Plads) direkte til klinikken (stoppested: Smyrnavej)
- Det er gratis at parkere på gaderne omkring klinikken
- Det er normalvis aldrig et problem at finde ledige parkeringspladser
Hvorfor er en Dexa scanning mere præcis end en InBody måling i mit fitnesscenter?
En Dexa scanning anses som det mest præcise og pålidelige på markedet. Det underbygges bl.a. af følgende kilder:
https://www.birpublications.org/doi/pdf/10.1259/bjrcr.20170078
https://europepmc.org/article/med/30472111
https://www.hindawi.com/journals/cmmi/2019/3548284/
De to mest benyttede metoder, bioimpedans og Dexa scan, måler muskelmasse og fedtprocent på forskellige måder. Bioimpedansmålere (InBody maskiner), som f.eks. findes i flere fitnesscentre, fungerer ved at sende elektrisk strøm gennem kroppen. Fedtfri masse har et højere vandindhold, som giver mindre modstand. Derfor er der mindre modstand i en krop med høj muskelmasse. På baggrund af modstanden i kroppen estimeres forholdet mellem fedtfri masse og fedtmasse.
En Dexa scanner er opbygget, så der sendes svage røntgenstråler i forskellige energiniveauer gennem klienten. Når røntgenstrålerne passerer gennem klienten, bliver de dæmpet af kroppens forskellige væv. Jo større muskler og knoglemasse klienten har, desto mindre røntgenstråling trænger igennem klienten. I en Dexa scanning benyttes dette til at estimere kropskompositionen.
Kan I måle fedtprocent og muskelmasse præcist?
Ved en Dexa scanning kan kroppens knoglevæv, fedtvæv og muskelvæv adskilles fra hinanden. Derved kan massen af de forskellige væv, deres procentvise andel i kroppen og deres beliggenhed kortlægges. Dette gør Dexa scanning til en præcis metode til vurdering af kropskomposition.
Dexa scannings–resultater er mere præcise end f.eks. Inbody -og fedttangsmålinger, og derfor anvendes Dexa scanning ofte som referencemetode, når andre metoder for måling af kropskomposition testes.
Dexa scanninger vurderer ikke blot præcist massen og procentdelen af muskel- og fedtvæv, men scanningen kortlægger også, hvor og hvor meget muskel og fedtvæv du har på givne steder på kroppen. Dette kan være nyttig information i både trænings–, helbreds– og vægttabsøjemed.
Hvor stor røntgenstråling får jeg ved en Dexa scanning?
Dexa scanninger anerkendes som en af de røntgenbaserede scanningsmetoder med allermindst stråledosis.
Ved en Dexa scanning kan således forventes stråledoser varierende mellem 0.1-50 μSv afhængig af scanningsprotokol og scanner-type.
Til sammenligning vil man ved at flyve fra København til Athen og tilbage igen modtage 18-54 μSv.
Hvor lang tid tager hver DEXA-scanning?
I gennemsnit tager din Dexa-scanning omkring 15 minutter. Du vil være i scanneren i cirka 10 minutter.
Hvor mange scanninger skal der til for at følge min udvikling?
Vi anbefaler, du samarbejder med en kostvejleder/personlig træner og planlægger, hvor ofte du bør scannes for at følge din udvikling.
Kan I også scanne mig for knogleskørhed?
Hos Dexa Bodyscan scanner vi ikke for knogleskørhed. En DEXA kropskompositionsscanning giver et helkropsbillede af blandt andet knoglemineraldensiteten, mens en DEXA osteoporosescanning fokuserer specifikt på lænderyggen og hofteregionen for at diagnosticere knogleskørhed. De to målinger tjener forskellige formål og bør ikke sammenlignes. Du kan finde flere oplysninger om osteoporose her.
Jeg er gravid. Kan jeg få foretaget en DEXA-scanning?
Vi råder generelt gravide kvinder til IKKE at få en Dexa-scanning, da det er en røntgenbaseret test. Selvom strålingseksponeringen er ekstremt lav, foretrækker vi stadig at tage forholdsregler for at holde dig sikker.
Du bør tage kontakt til din læge og få personlig rådgivning, såfremt du som gravid stadig ønsker at få foretaget en Dexa-scanning.
Jeg har en pacemaker. Er scanningen sikker for mig?
Ja, en Dexa-scanning er ufarlig for personer med pacemakere.
Kan jeg spise og drikke før min Dexa-scanning?
Du kan sagtens spise eller drikke inden din Dexa-scanning. At spise eller drikke normale mængder vil ikke påvirke dine scanningsresultater væsentligt. Det eneste, du ikke bør tage indtage før din scanning, er calciumtilskud. Undgå alle calciumtilskud mindst 24 timer før din scanning.
Hvad er den maksimale vægtgrænse for en Dexa-scanning?
Vores DEXA-scanner kan scanne personer med en kropsvægt på op til150 kg.
Hvad er den maksimale højde for en Dexa-scanning?
Vores DEXA-scanner kan scanne personer med en højde på op til 210 cm.
Hvorfor er en berettigelse nødvendig for en DEXA scanning?
Det er et krav i Strålebeskyttelseslovgivningen