Forstå din Dexa rapport
Her kan du få en forklaring på de begreber, der anvendes i din Dexa rapport, så du kan opnå en bedre forståelse af resultatet.
Få en bedre forståelse af din fysiske tilstand
Du har netop fået foretaget en DEXA kropskompositionsmåling hos DEXA Bodyscan, et præcist indblik i din krops sammensætning netop nu.
Målingen fungerer som et kompas, der guider dig mod en bedre forståelse af din fysiske tilstand. Du får den nødvendige viden til at kunne træffe informerede valg, tilrettelægge din træning og opnå de resultater, du drømmer om på din rejse mod velvære.
I tilfælde af tvivl omkring data, så anbefaler vi, at du tager fat i din praktiserende læge eller søger hjælp fra en specialist.
Se vores samarbejdspartnere
Begrebsliste
Appendikulær lean masse
Lean masse målt på de appendikulære dele af kroppen, som primært omfatter arme og ben.
Målet hjælper med at vurdere muskelmassen og mængden, og kan være en indikator på ernæringsstatus eller fysisk form. Muskelmassen måles mere præcist gennem den appandikulære lean masse, da der er færre ikke-muskulære, lean strukturer (organer) i arme og ben, der påvirker målet af muskelmassen, end hvis torsoen og hovedet medregnes.
Beregnet vægt
Kropsvægten beregnet gennem Dexa kropskompositionsscanningen. Beregnet vægt kan ofte give et lidt andet resultat end vejet vægt.
Vægten beregnet af Dexa-scanneren er baseret på, at forskellige væv i kroppen slipper forskellige mængder røntgenstråler igennem, da de har forskellig densitet (tæthed). Derefter udregner Dexa scanneren volumina for de forskellige væv, og udregner vægten på baggrund af estimater for de forskellige vævs densitet. Disse udregninger kan variere lidt fra resultaterne på en vægt.
Body Mass Index (BMI)
Body Mass Index (BMI) eller kropsmasseindekset er forholdet mellem vægt og højde. Højt BMI (≥25 er kategoriseret som overvægt, mens ≥30 er kategoriseret som fedme) er associeret med vægtrelaterede helbredsrisici. BMI har dog en række begrænsninger, se nedenfor.
Læs mere her
BMI forholder din samlede vægt med din højde. BMI-målet tager imidlertid ikke højde for er din kropskomposition. BMI-målet differentierer ikke imellem knoglevæv, lean masse og fedtvæv. BMI kan på den måde ikke fortælle dig, hvilke væv i din krop, der vejer hvad og BMI-målet siger derfor heller ikke noget om, hvor fedtet i din krop er placeret. Disse er vigtige begrænsninger ved BMI.
For høj BMI giver altså et mål for “overskydende vægt”, ikke nødvendigvis “overskydende fedt”. Eksempelvis kan personer med stor muskelmasse have BMI over 25, skønt overvægten skyldes en stor lean masse og ikke store mængder fedtvæv. Din kropskomposition kortlægges ved en Dexa scanning, og på den måde giver scanningen et væsentligt mere nuanceret indblik end BMI.
Bone Mineral Content (BMC)
Bone Mineral Content (BMC) eller knoglemineralindhold måler den samlede mængde mineralske stoffer i knoglevævet og bruges blandt andet til at evaluere knoglernes styrke og tæthed.
Bone Mineral Density (BMD)
Bone Mineral Density (BMD) eller knoglemineraldensitet er en måling af knoglernes tæthed, og er afgørende for at vurdere knoglesundhed og risikoen for knoglebrud. Høj BMD indikerer stærke knogler, mens lav BMD kan signalere knogletab og osteoporoserisiko.
Læs mere her
BMD målingen omregnes til en T- og en Z-score, der bruges som overordnede udtryk for knoglesundheden. En sund livsstil uden rygning og for megen alkohol, men med sund kost og motion kan reducere det fald i BMD, som følger med alderen.
En Dexa kropskompositionsscanning giver et helkropsbillede af blandt andet knoglemineraldensiteten og dit knoglehelbred, og ved flere scanninger kan udviklingen i din BMD følges over tid. En Dexa osteoporosescanning fokuserer specifikt på lænderyggen og hofteregionen for at diagnosticere knogleskørhed. De to målinger tjener forskellige formål og bør ikke sammenlignes.
Bliv klogere på trænings, alkohol og rygnings effekt på knoglesundhed og osteoporoserisiko
Visceral Adipose Tissue (VAT)
Viceral Adipose Tissue (VAT) angiver den estimerede mængde af fedt omkring de indre organer i maven. Mængden afhænger af køn, alder og individuel sundhedstilstand.
Dexa-scanneren inddeler kroppens væv i fedtvæv, knogle og lean masse. På den måde kan scanneren estimerer hvor meget fedtvæv der er omkring organerne i maveregionen, da fedtvævet slipper en anden mængde røntgenstråler igennem end knogle, muskler og organer gør.
Læs mere her
Dexa-scanneren inddeler kroppens væv i fedtvæv, knogle og lean masse. På den måde kan scanneren estimerer hvor meget fedtvæv der er omkring organerne i maveregionen, da fedtvævet slipper en anden mængde røntgenstråler igennem end knogle, muskler og organer gør. Din scannings VAT-værdi er et estimat, fordi mængden af fedt udregnes ved at afgrænse maveregionen i scanningens efterbehandling/planlægning. Højere værdier af VAT er associeret med en række helbredsricisi og vi har samlet information om emnet nedenfor. Du kan følge dine VAT-resultater ved gentagne scanninger og derigennem få et indblik i din udvikling.
Studie med VAT-anbefaling: https://www.nature.com/articles/s41366-021-00743-3 Der er i dette studie anvendt scannere af mærket GE, som er af anden fabrikant end scanneren hos DEXA Bodyscan. Dette kan have indflydelse på værdierne.
Age- and sex-specific changes in visceral fat mass throughoutthe life-span https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/oby.23779 Der er i dette studie anvendt scannere af mærket GE, som er af anden fabrikant end scanneren hos DEXA Bodyscan. Dette kan have indflydelse på værdierne.
Reference values of body composition parameters and visceral adipose tissue (VAT) by DXA in adults aged 18–81 years—results from the LEAD cohort https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7402993/pdf/41430_2020_Article_596.pdf Der er i dette studie anvendt scannere af mærket GE, som er af anden fabrikant end scanneren hos DEXA Body Scan. Dette kan have indflydelse på værdierne.
Age- and Sex-Specific Reference Intervals for Visceral Fat Mass in Adults https://eprints.lancs.ac.uk/id/eprint/133162/1/VAT_accepted_version_240419.pdf Studiet kortlægger foreløbige referenceværdier for VAT målt med DEXA i en population af både voksne mænd og kvinder med både gennemsnitlig og atletisk livsstil. Der er i dette studie anvendt scannere af mærket GE, som er af anden fabrikant end scanneren hos DEXA Body Scan. Dette kan have indflydelse på værdierne.
Mechanisms linking obesity with cardiovascular disease https://www.proquest.com/docview/204525581/fulltextPDF?pq-origsite=primo&sourcetype=Scholarly%20Journals I dette review ses en gennemgang af fedme og VAT’s indvirkning på blandt andet insulin resistens (vigtigste element i udviklingen af type 2 diabetes), øgning af blodtryk, blodets størkningsevne, inflammation og åreforkalkning.
Body Fat Distribution, Incident Cardiovascular Disease, Cancer, and All-cause Mortality https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4142485/ I dette studie kortlægges statistisk sammenfald imellem øget VAT og en række sygdomme som hjertekarsygdom og cancersygdomme, samt generel dødelighed hos kaukasiske personer. Resultaterne er korrigeret for alder, køn, blodtryk, blodtryksbehandling, sukkersyge, ryge-status, kolesteroltal samt BMI. Studiet er baseret på CT-scanningsmål for VAT.
Abdominal Visceral and Subcutaneous Adipose Tissue Compartments https://www.ahajournals.org/doi/epub/10.1161/CIRCULATIONAHA.106.675355 I dette studie observeres statistisk sammenfald imellem VAT og en række helbredsrelaterede parametre blandt andet metabolisk syndrom (forhøjet blodtryk og kolesteroltal, samt øget livvidde og øget faste-blodsukker). Det findes, at VAT statistisk har større sammenfald med disse parametre end andre typer mål for graden af fedt om organerne. Der er justeret for blandt andet alder, ryge-status, alkoholindtag, fysisk aktivitet og for kvinder menopausal-status og eventuel hormon-behandling.
Visceral Adiposity and the Risk of Metabolic Syndrome Across Body Mass Index https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25440591/ Studiet finder, at visceral fedt (målt med CT) er associeret med kardiometaboliske risikofaktorer (insulinresistens, højt blodtryk, kolesteroltal, metabolisk syndrom mm) og åreforkalkning af kranspulsårene. VAT var associeret med disse fund uafhængigt af BMI og eventuel vægtændring.
Artikel om DEXA som metode for VAT-måling i forhold til bioimpedans fx: https://www.frontiersin.org/journals/endocrinology/articles/10.3389/fendo.2023.1211696/full
Fat Mass Index (FMI)
Den samlede mængde kropsfedt af kropsvægten korrigeret for højde.
Fat Mass Index (FMI) forholder din krops fedtvæv med din højde, imodsætning til Body Mass Index (BMI) der forholder sig til den samlede kropsvægt. Dermed tager Fat Mass Index højde for selve fedtvævet i sin vudering. En opgørelse for hvilke FMI-værdier, der korresponderer til BMI-grænserne for overvægt ses i din Dexa rapport.
Læs mere her
Fedtvæv indgår i vores celler og cellevægge. Derudover består en bestanddel af hjernen af fedt, ligesom vores nerveledningssystem gør det. Ydermere er fedt en energikilde og et energilager, ligesom det indgår i vores temperaturregulering. Meget lave fedtniveauer kan tillige forstyrre kroppens hormonelle balance. Dertil kommer, at fedt indtaget i kosten er et element i at opnå optimalt optag af de fedtopløselige vitaminer A, D, E og K. Disse vitaminer er vigtige for alt fra vores knoglesundhed til immunforsvar og vores blods evne til at størkne.
Læs mere om Dual Energy X-Ray Absorptiometry Referenceværdier for kropssammensætning fra NHANES
Jævnaldrende
Når der i Dexa scanningsrapporten henvises til jævnaldrende, svarer dette til scannede personer af samme alder i NHANES databasen.
NHANES databasen har data på 20.000 personer i alderen 8-85 år. Er du over 85 år kan vi desværre ikke give dig reference data for jævnaldrende, da der ikke foreligger tilstrækkelig data på området.
Læs mere om Dual Energy X-Ray Absorptiometry Referenceværdier for kropssammensætning fra NHANES
Kropsfedt
Mængden af fedtvæv i kroppen.
Kropsfedt fungerer blandt andet som energilager og i vores temperaturregulering, men overdreven ophobning kan øge risikoen for sundhedsproblemer såsom hjerte-kar-sygdomme og diabetes.
Lean masse
Den del af kropsvægten, der ikke er knoglemasse eller fedtvæv, men muskulatur, sener, ledbånd, organer mv. Tallet er således et surrogat-mål for muskelmasse.
Muskelmasse spiller en afgørende rolle i basal stofskifte og energiforbrug samt i fysisk styrke og mobilitet. Et rent muskelmassemål er ikke muligt, da vævstætheden i mange af kroppens bløddele er relativt ensartet, og på den måde vil disse forskellige bløddelsvæv bremse røntgenstråler på tæt ved samme måde og kan derfor ikke adskilles.
Lean masse index
Den samlede mængde lean masse af kropsvægten korrigeret for højde.
Lean Mass Index (LMI) forholder din krops lean masse med din højde, imodsætning til Body Mass Index (BMI), som tager din samlede kropsvægt. Dermed tager Lean Mass Index højde for selve lean massen i sin vudering. Dette giver dig et mere nuanceret indblik i din kropskompostion.
NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey)
National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) er et program designet til at vurdere sundhed og ernæringsstatus for voksne og børn i USA. NHANES udfører kontinuerligt en sundhedsundersøgelse af den amerikanske befolkning og indsamler data på omkring 5000 personer hvert år fra interviews, fysiske undersøgelser og medicinske tests. Siden 1999 har NHANES udført Dexa fuldkropsscanninger som del af deres undersøgelse.
Læs mere her
Dexa Bodyscan sammenstiller scanningsresultater med data i NHANES databasen. Dataen i databasen er korrigeret for alder, køn og etnicitet. Aldersvariationen i databasen er 8 til 85 år og omfatter over 20.000 mennesker fra USA. Databasens information stammer fra 2008 og 2012.
Læs mere om Dual Energy X-Ray Absorptiometry Referenceværdier for kropssammensætning fra NHANES
Percent Body Fat (PBF)
Percent Body Fat (PBF) eller procenten af kropsfedt er den procentvise andel af din kropsvægt, der udgøres af fedtvæv.
Bruges til at vurdere din generelle fedtprocent og potentielle sundhedsrisici. Den anbefalede fedtprocent varierer efter alder og køn, og er for kvinder mellem 21%-36% (afhængigt af alder) og for mænd mellem 8%-25% (afhængigt af alder) baseret på officielle WHO guidelines.
Læs mere her
Healthy percentage body fat ranges: an approach for developing guidelines based on body mass index https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10966886/ Studiet danner grundlag for WHO’s guidelines. Referencer og fund på fedtprocentområdet er dog meget heterogene og der forelægger ikke klar konsensus.
T-score
T-scoren er en statistisk måde at beregne om, eller i hvor høj grad, din Bone Mineral Density (BMD) måling afviger fra Peak Reference (aldersgruppe af 20-29 årige), hvor knogledensiteten anses for at være størst. En BMD T-score højere end -1 er normalt. Er T-scoren under -2,5 anbefales en osteoporosescanning, da det antyder en lav knogledensitet og større ricisi for knoglebrud.
Talje-hofte ratio
Fedtfordelingen på kroppen angives af forholdet mellem fedtprocenten omkring talje og hofter. Ratio over 1 betyder mere taljefedt, under 1 betyder mere hoftefedt, og ratio på 1 angiver ligelig fordeling.
Øget taljefedt er generelt forbundet med højere risiko for sundhedsproblemer som fedtlever, diabetes og hjerte-karsygdomme. Dog er den samlede fedtmasse i kroppen også vigtig at overveje, ikke kun taljefedtet.
Læs mere her
Association of the android to gynoid fat ratio with nonalcoholic fatty liver disease: a cross-sectional study https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2023.1162079/full Studiet kortlægger statistisk sammenfald imellem øget talje-hofte-ratio ved DEXA-scanning og non-alkoholisk fedtlever, som kan lede til non-alkoholisk Leverfibrose/skrumpelever (jævnfør ”United States fatty liver index”). Studiet fremkommer også med fund af mulige sammenfald imellem mål for kolesterol (dyslipidæmi) samt insulinresistens og højere talje-hofte-ratio. I studiet er anvendt samme type scanner som Dexa Bodyscan anvender.
Central fatness and risk of all cause mortality: systematic review and dose-response meta-analysis of 72 prospective cohort studies https://www.bmj.com/content/bmj/370/bmj.m3324.full.pdf
I dette studie vises der statistisk sammenfald imellem højere talje-hofte-ratio og dødelighed. Dette sammenfald består selv ved korrigeringer for fysisk aktivitet, alkoholindtag, rygning og BMI. Der er anvendt talje-hofte-mål i dette studie.
Ung normal
Ung normal dækker over data fra 20-29 årige. En aldersgruppe hvor flere fysiologiske parametre topper, blandt andet knogledensiteten.
Z-score
Z-scoren er en statistisk måde at beregne hvor din Bone Mineral Density (BMD) måling ligger i forhold til gennemsnittet af jævnaldrende af dit køn.
En Z-score på 0, svarer til gennemsnitlig BMD for din alder. Z-score under 0 betyder, at man ligger i den halvdel med lavest BMD for ens alder, og jo lavere et tal under 0, jo lavere BMD. Z-score over 0 betyder, at man ligger i den øvre halvdel af BMD for ens alder, og jo højere et tal over 0, jo højere BMD.