Du er hvad du spiser – Dexa scanning har hovedrolle i Netflix dokumentar

22. nov, 2024 | Longevity

Med den fortsat stigende fedmeepidemi, som rammer majoriteten af hele den vestlige verdens befolkning er der kommet et yderligere fokus på at leve længere og generelt at leve et sundere liv. Fænomenet kaldes “Longevity” og i Danmark har vi på det seneste set flere eksempler på folk, der søger at ændre livsstil for at leve længere. I danske medier har der blandt andet været fokus på tidligere TV-vært Emil Thorups livsstilsændringer for at opnå et længere liv.

I USA er næsten halvdelen af befolkningen svært overvægtige, men herhjemme i Danmark kommer der også løbende advarsler fra Sundhedsstyrelsen om vores generelle udfordringer med fedme. Vi er besatte af det sunde liv og med Wegovys indtræden er fokusset blot blevet yderligere forstærket. Det øgede fokus har affødt et samarbejde mellem Netflix og Stanford University Professor Christopher D. Gardner, og resultatet er dokumentarserien “You Are What You Eat”.

Serien følger fire par enæggede tvillinger, hvor de enkelte tvillinger får tildelt en henholdsvis vegansk og omnivorisk (altædende) diæt. Igennem undersøgelsesforløbet dokumenteres det hvorledes de 2 forskellige kosttyper har indflydelse på deltagernes fysik.

Målet med studiet var at identificere fordele og ulemper ved en altædende diæt sammenlignet med en vegansk diæt på forskellige sundhedsmæssige parametre. Undersøgelsen havde særligt fokus på at evaluere effekten af diæterne på kropssammensætning, biologisk alder, mikrobiomet og hjernen. Da disse sundhedsaspekter kan påvirkes af genetik, blev enæggede tvillinger valgt for at minimere genetisk indflydelse på resultaterne. Da enæggede tvillinger deler 100 % af deres DNA, kan forskelle mellem tvillingerne tilskrives miljøet, herunder de forskellige kostplaner, som hver tvilling fulgte i løbet af de otte uger.

I programmet diskuteres blandt andet, hvorfor BMI er en dårlig sundhedsindikator, da det ikke tager hensyn til forholdet mellem fedt og muskler i en persons samlede masse. For eksempel klassificeres atleter ofte som overvægtige ifølge BMI, fordi de har en høj mængde lean masse.

For at dokumentere studiet har Professor Gardner og hans medforfattere benyttet sig af den mest præcise måde at måle fordeling af fedt og muskler i kroppen – Dexa-scanning.
Scanningen fungerer ved at bruge røntgenstråler på meget lavt niveau til at skelne mellem fedt, knogler og muskler. Dette gør det muligt for Dexa-scanningen at give en analyse af fedtprocent, muskler, visceralt fedt og knogletæthed. Alle disse oplysninger er utroligt værdifulde, når man vil foretage livsstilsændringer og få et mere præcist billede af den generelle sundhed.

You are what you eat - screenshot

Deltagerne i studiet fik foretaget en Dexa-scanning både i begyndelsen og slutningen af undersøgelsen.
Resultaterne af disse scanninger var meget interessante og viste, at de fleste tvillinger, der fulgte den altædende diæt, havde opnået mere muskelmasse, end de tvillinger, der fulgte den veganske diæt. Dog havde alle tvillinger, der fulgte den veganske diæt, reduceret deres organfedt. Dette er en vigtig måling af sundhed, da visceralt fedt er det farlige fedt, der omgiver organerne og øger risikoen for at udvikle flere kroniske sygdomme. Samlet set viser resultaterne fra denne undersøgelse, at livsstilsændringer kan påvirke kropssammensætning og generel sundhed på blot få uger.

Hvis du overvejer at foretage en livsstilsændring som tvillingerne i “You Are What You Eat”, er en Dexa scanning et fantastisk første skridt til at kickstarte din rejse mod et længere og sundere liv.

You are what you eat trailer

Screenshot fra Netflix.
Klik på billedet for at se trailer

Book din tid til Dexa scanning her

Kilder

  1. Stanford Report (2024). Christopher Gardner on Netflix’s “You Are What You Eat”, skrevet af Chelcey Adami.
  2. Standford Medicine (2024). Nutrition Studies Research Group.

 

 

Læs vores andre artikler her:

Reduktion af organfedt

Reduktion af organfedt

Visceralt fedt, også kendt som organfedt, kan findes omkring de indre organer, og er forbundet med alvorlige sundhedsrisici, herunder hjertesygdomme…